• RECONSTRUCTIE VAN HET ATELIER VAN WILLEM TE MIDDELKERKE

  *** Schoenzolen enig moordwapenVijf Walen aangehouden voor moord op decorateur MIDDELKERKE - De onderzoeksrechter in Brugge liet vijf van zes verdachten, die woensdag werden opgepakt na de roofmoord op Willem Gryson (45) uit Middelkerke, aanhouden op verdenking van moord. De zesde, een 15-jarige, werd geplaatst in de gesloten instelling in Brakel. Gryson werd geslagen en vervolgens - toen hij wegkroop - de schedel ingestampt. De snelle oplossing van het moordraadsel gebeurde dankzij de dronken Casinobezoeker, die woensdag omstreeks 3 uur dacht dat de zes een dronkeman hielpen. De moordenaars en hun slachtoffer ontmoetten elkaar toevallig in het café Baranquilla in Middelkerke. De vier jongelui uit Hoei verbleven op een camping rechtover het Shoppingcenter tijdens de krokusvakantie in een caravan en zetten een stapje in de wereld, eindigend in het café Baranquilla. Het koppel uit Sint-Gillis verbleef voor de krokusvakantie in het hotel Ter Kade in Oostende, maar vond daar dinsdag zijn wagen met een klem van de politie rond de wielen. De nummerplaat was sinds 2001 geschrapt en daardoor geseind. Daarop trok het echtpaar met de grote langharige hond maar met de tram naar Middelkerke. Ze eindigden in het café Baranquilla, waar Willem Gryson een pint zat te drinken. De drie betrokken partijen ontmoeten mekaar daar voor het eerst. Toen de Brusselaars hun beklag deden over het feit dat hun wagen in Oostende in de klemmen stond, raadden de jongelui hen aan de politie te bellen. Ze belden ook de politie van Oostende, die hun gsm-nummer onthield, naast de plaats waar de wagen in de klemmen stond.

 • TENTOONSTELLING "NA DE MOORD" CULTUREEL CENTRUM DE BRANDING MIDDELKERKE TOT 9 FEBRUARI

  Vrienden brachten gratis een muzikale omlijsting tijdens de receptie van de tentoonstelling, die aangeboden was door de gemeente - waarvoor dank - Opde foto: Bjorn bas, geert drums, eddy zang en geert solo gitaar. Het nummer " Dead flowers van de Rolling Stones dat gebracht werd tijdens de begrafenis in de kerk werd hier terug gespeeld.

 •  TENTOONSTELLING "NA DE MOORD" CULTUREEL CENTRUM DE BRANDING MIDDELKERKE TOT 9 FEBRUARI

  *** Snelle oplossingToen Gryson naar huis ging, volgden de zes Walen de man. Hij had te veel naar de vrouw uit Sint-Gillis gelonkt. Eerst werd hij, midden de Leopoldlaan, geslagen. Nadien werd hij - toen hij wegkroop - met de voeten doodgeschopt. De gsm van het slachtoffer, volgens de Sint-Gillisse door haar man ontvreemd, werd teruggevonden in de caravan van de vier jongelui uit Hoei. De amper 2 euro, die nog in de zakken van Gryson werd gevonden, is volgens de jongeren door de man uit Sint-Gillis ontvreemd. De oplossing van de moord startte met een objectieve getuige, een man die met voldoende alcohol in het bloed zag hoe in de Leopoldlaan zes mensen zich over en persoon bogen, waarvan de getuige dacht dat die dronken was en de zes wilden helpen. De getuige merkte wel de grote langharige hond van een koppel dat daarbij hielp. Nadat het lijk van de decorateur, kunstenaar en vredesactivist gevonden werd, startte meteen een perfecte samenwerking tussen de federale recherche, de federale politie, de lokale politie van Middelkerke en de lokale politie van Oostende, want - aangezien het koppel met de langharige hond wellicht in de buurt van de wagen in de klemmen verbleef - viel de politie al dezelfde dag binnen op het verblijf van het koppel uit Sint-Gillis binnen: het hotel Ter Kade in Oostende. De twee werden eveneens geklist. Alle politiediensten zijn het erover eens dat de snelle afwerking van de moordzaak een zeer goede zaak is voor het veiligheidsgevoel van de mensen. De oplossing, die er maar kwam door hun intense samenwerking, wordt gestaafd door de autopsie van gisteren, de aanhoudingen en de bevindingen van het onderzoek.

 • NIEUWSDIENST FOCUS EN WTV

  ***MIDDELKERKE - Urbain Raphaël (40) heeft de 45-jarige decorateur en kunstenaar Willem Gryson vermoord. Dat bleek uit de reconstructie die gisteren in de Leopoldlaan in Middelkerke werd gehouden. Raphaël werkte bij de wedersamenstelling nog altijd niet mee en stelde - in een café zich niets meer te herinneren van de bewuste avond. Alle zes de verdachten werden gisteren naar Middelkerke gebracht voor de reconstructie van de moord op de 45-jarige decorateur en kunstenaar Willem Gryson. De pop, die Gryson voorstelde, werd heen en weer geslingerd tussen de speurders en de verklaringen van de verdachten. ,,De feiten gebeurden 's nachts. Waarom kon deze reconstructie dan niet 's nachts gehouden worden'', luidde het in de omliggende horecazaken. ,,Dan hadden wij er voor de tweede keer op evenveel weken geen nadeel van. Waar moeten wij met onze koopwaar naartoe?'' De handelszaken rondom dienden urenlang te sluiten en de kusttram stokte tussen Westende-Bad en Oostende. De afsluitingen hielden nieuwsgierigen van een blik op de feiten. Achter diezelfde afsluitingen stonden alle zes de verdachten. Op hun wenken bedienden de rechercheurs van de Brugse gerechtelijke politie de pop die het slachtoffer voorstelde.